Головна Сертифікація систем менеджменту EN ISO 22000 Системи керування безпечністю харчових продуктів
Головна Сертифікація систем менеджменту EN ISO 22000 Системи керування безпечністю харчових продуктів

EN ISO 22000 Системи керування безпечністю харчових продуктів

  • icon
    Впевненість у безпечності системи керування харчових продуктів та якості харчових продуктів без шкоди для здоров’я споживача
  • icon
    Зменшення ризиків та їх контроль у всьому харчовому ланцюзі
  • icon
    Міжнародне визнання та вихід на глобальні ринки
  • icon
    Підвищення довіри споживачів та відповідність найвищим світовим стандартам
  • icon
    Зменшення втрат у виробництві та підвищенні ефективності бізнес-процесів за рахунок їх оптимізації
  • icon
    Сертифікат на систему керування безпечністю харчових продуктів терміном дії 3 роки

Компетентні органи

Image First Screen stamp

Провайдери послуги

Орган з сертифікації систем менеджменту ТОВ «НПП МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ І СИСТЕМИ»
Орган з сертифікації систем менеджменту ТОВ «НПП МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ І СИСТЕМИ»
Високопрофесійний орган з сертифікації систем менеджменту, що має широку сферу аткредитації, унікальний досвід та високопрофесійних експертів та аудиторів.
Орган з сертифікації систем менеджменту ТОВ “СЕРТИФІКАЦІЙНИЙ ЕКСПЕРТНИЙ ЦЕНТР АСУ”
Орган з сертифікації систем менеджменту ТОВ “СЕРТИФІКАЦІЙНИЙ ЕКСПЕРТНИЙ ЦЕНТР АСУ”
Акредитований орган з сертифікації систем менеджменту, який проводить первинну сертифікацію систем менеджменту; наглядові аудити протягом усього терміну дії сертифіката, а також ресертифікаційні аудити.

Залишити заявку на консультацію

Опишіть свій запит, і наш фахівець зв’яжеться з вами найближчим часом, щоб надати детальну консультацію щодо оцінки відповідності та сертифікації відповідно до вимог законодавства України та ЄС





    Зміст

    Сертифікація системи керування безпечністю харчових продуктів ISO 22000

    Відповідно до стандарту ISO 22000, безпечність харчових продуктів – це впевненість в тому, що харчовий продукт не спричинить негативного впливу на здоров’я споживача, якщо його приготовлено та/або спожито в їжу відповідно до його використання за призначенням. Безпечність харчових продуктів означає, що їжа, яку ми споживаємо, не завдає шкоди здоров’ю тому, хто її вживає. Це стосується всіх етапів ланцюгу створення продуктів: від вирощування сировини, виробництва та зберігання до транспортування і продажу. Важливо, щоб на кожному з цих етапів харчові продукти не забруднювалися шкідливими мікроорганізмами, хімікатами або фізичними предметами.

    Сертифікація системи управління безпечністю харчових продуктів являє цінність для організації, її клієнтів та стейкхолдерів і є засобом забезпечення впевненості в тому, що організація запровадила систему управління безпечністю харчових продуктів, яка відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі» та заснована на принципах європейської моделі HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point).

    Для чого необхідна Система менеджменту харчової безпеки:

    1. – захист здоров’я споживачів;
    2. – відповідальність перед законом;
    3. – підвищення продуктивності підприємства та рівня довіри споживачів;
    4. – підвищення конкурентоспроможності;
    5. – оптимізація внутрішніх процесів.

    Наші переваги

    icon
    Широка сфера акредитації: наші органи акредитовані на майже всі стандарти, на які акредитовує НААУ
    icon
    Первинна сертифікація систем менеджменту, наглядові аудити протягом усього терміну дії сертифіката, а також ресертифікація
    icon
    Дієвіть та значущість сертифікату під час участі у тендерах, постачання та виходу на нові ринки
    icon
    Відповідність законодавчим та галузевим вимогам, покращення внутрішніх процесів
    icon
    Довгострокова співпраця та дотримання стратегії “WIN-WIN”
    icon
    Зниження ризиків та неефективних витрат, додаткові можливості оптимізації процесів та розвитку бізнесу

    Нормативне регулювання у сфері

    Згідно із Законом України № 771/97-ВР від 23.12.1997 р. «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Наказом Мінагрополітики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 р. «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» та ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі» в Україні для всіх операторів ринку харчових продуктів є обов’язковим впровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів, заснованої на принципах НАССР. Згідно з цими правовими документами, в Україні передбачається впровадження європейської моделі системи забезпечення безпеки та якості харчових продуктів, заснованої на принципах НАССР. Для кого обов’язкове впровадження НАССР:

    • виробники харчових продуктів;
    • магазини, що реалізують харчові продукти;
    • оператори ринку, що зберігають та транспортують харчові продукти;
    • стаціонарні кафе, бари, ресторани, точки продажу напоїв та їжі;
    • пересувні, тимчасові заклади продажу напоїв та їжі;
    • їдальні у закладах освіти та на підприємствах.

    HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

    Вартість сертифікації системи керування безпечністю харчових продуктів

    В кожному конкретному випадку вартість залежить від часу аудиту, який розраховується індивідуально. Головними факторами з яких формується час проведення аудиту є: розмір організації, складність її процесів, кількість співробітників, види продукції, що виготовляються, та ступінь підготовленості організації. Що впливає на кількість аудиторів, а відповідно і на вартість робіт з сертифікації. 

    Сертифікат органу з сертифікації має містити наступне:

    • назва сертифікату
    • номер реєстрації сертифікату в реєстрі органу оцінки відповідності
    • термін дії
    • умови чинності сертифікату
    • на який вид діяльності поширюється дія системи керування безпечністю харчових продуктів
    • назва продукції, коди КВЕД/ДКПП, категорія/підкатегорія  харчового ланцюга
    • кому виданий (підприємство, організацця)
    • відповідність вимогам нормативних документів
    • як здійснюється контроль відповідності сертифікованої системи керування безпечністю харчових продуктів
    • орган, що видав сертифікат
    • підстава для видачі сертифікату
    • додаткова інформація (за необхідності)
    • підпис керівника або уповноваженого представника та печатка (якщо застосовується) органу з сертифікації
    • контактна інформація органу оцінки відповідності

     

    ТЕРМІН ДІЇ СЕРТИФІКАТУ – ТРИ РОКИ

    Як отримати сертифікат ISO 22000

    Етапи співпраці з органами оцінки відповідності – від першої консультації з нашим менеджером до отримання сертифіката

    1
    Запит та консультація
    Ви залишаєте заявку, ми аналізуємо ваш запит і надаємо початкову консультацію
    2
    Оформлення заявки
    Обираєте наш орган та подаєте пакет документів, підписуєте договір
    3
    Проходження сертифікаційного аудиту
    Попередній аудит; Аудит 1-го етапу (оцінка документації та готовності системи); Аудит 2-го етапу (детальна перевірка впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів)
    4
    Результат
    Аналіз результатів перевірки та оформлення документів про сертифікацію. Отримання сертифікату на систему керування безпечністю харчових продуктів ISO 22000
    https://intercas.com.ua/wp-content/uploads/2025/06/textBack.svg

    Ми підготували відповіді на часті запитання від клієнтів

    В середньому один місяць залежно від масштабу та готовності компанії. Наголошуємо, що не варто довіряти тим, хто пропонує сертифікацію системи управління за 2-3 дні. Це просто неможливо навіть за процедурою сертифікації.
    З 20 вересня 2019 року в Україні для всіх операторів ринку харчових продуктів є обов’язковим впровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів, заснованої на принципах НАСCP.
    Так, стандарт адаптується до будь-якої харчової організації, включаючи HoReCa.
    Тільки акредитовані компетентні органи для сертифікації, висока компетенція, доступні ціни та уникнення шахрайства.